Recepten

http://haikey-watetenwevandaag.blogspot.nl


Wortelsoepje


Ingrediënten:
500 g wortel
2 koffielepels boter
1000 ml bouillon, groenten of vlees
1 ui
125 gram Créme fraiche light
1/2 koffielepel kerriepoeder

Bereiding:
Maak de wortelen schoon en rasp ze. Pel en snipper de ui.
Doe de boter in een soeppan en bak de ui en de geraspte wortelen.
ongeveer 5 minuten. Schenk er vervolgens een halve liter bouillon bij. voeg het kerriepoeder toe en laat dit 10 min. koken.
Doe dit mengsel in de blender, of gebruik een staafmixer en meng het met de resterende bouillon.

Laat het ongeveer 5 min. zachtjes doorkoken en dan de créme fraiche door. Breng op smaak met peper.

Banana bread 



Dit brood is niet alleen heerlijk, maar ook goed voor je lijf. Doordat er bananen in verwerkt zitten en in bananen zit veel magnesium. Daarvan krijg je energie, en je spieren en zenuwen kunnen zich beter ontspannen waardoor je beter slaapt. Ook reguleert het mineraal de bloedsuikerspiegel, helpt het bij de opbouw van botten en tanden.  Ik neem elke ochtend een dikke plak van dit brood bij de koffie.

Ingrediënten 
1 tl kokosolie
3 rijpe bananen 
50 gram dadels 
150 gram speltmeel 
2 el geraspte kokos
3 eieren 
2 tl wijnsteenzuur bakpoeder 
2 el pompoenpitten 
Walnoten of hazelnoten 
1 tl zeezout 

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 C en vet de bakblik in met de kokosolie. Doe vervolgens 2 rijpe bananen met de dadels, eieren en speltmeel in de blender en mix het tot een zacht geheel. Schep het deeg in de kom en voeg de kokos, bakpoeder, pitten, walnoten en/of hazelnoten en zeezout erbij. Snijd nog een banaan in kleine stukjes en voeg dat ook toe. Roer alles goed door elkaar en schenk het in de ingevette cakevorm. Zet het in de oven en wacht 45-50 minuten! 


Heerlijk om thuis te komen en dan deze chocomuffins bij de thee te serveren. Of het bezoek wat onverwachts komt laten meegenieten van deze lekkere muffins. Ik heb er 10 kunnen maken van dit recept.

Ingrediënten:

200 gr speltmeel
75 gr rauwe cacao
120 gr suiker (kokosbloesemsuiker)
1 eetlepel wijsteenbakpoeder
1/2 theelepel zeezout
1 theelepel vanille extract
2 bananen
1 ei
175 gr dadels
90 gr kokosolie
110 ml water

Bereiding:

Verwarm de over voor op 180 C. Doe de spelmeel, cacao, kokosbloesemsuiker, bakpoeder en het
zeezout in een grote kom.
De bananen, dadels kokosolie, ei en het water mix je in de blender tot een romig geheel.
Schenk het vervolgens in de kom met het meel etc. en roer alles nog eens goed door.
Schep in iedere vorm 2 eetlepels van het beslag. Bak de muffins 35 min in de oven.

Tip: ook lekker met stukjes pure chocolade erdoor

Bron: Power Food/Rens Kroe





Frisse Sefardische soep ofwel ogenboontjes soep. 
Het recept van deze soep komt oorspronkelijk uit de joodse keuken.

Ingrediënten:
250 gram gedroogde zwarte ogenboontjes
2 eetlepels kokosolie
2 flinke uien
4 tenen verse knoflook fijngehakt
twee rode chillipepers fijngesneden (optioneel)
2 theelepels komijnzaad
2 theelepels germalen geelwortel (kurkuma)
6 middelgrote zoete tomaten
1 liter vegetarische groenteboullion
een flinke handvol vers korianderblad
sap van een halve grote citroen
zeezout

Bereiden:
Was de boontjes in ruim water. Doe ze vervolgend in een flinke soeppan, voeg water toe
totdat ze net onder staan en breng het geheel aan de kook, laat het geheel een kleine 10 minuten zachtjes doorkoken.
Neem de pan van het vuur, laat de boontjes afgedekt 2 uurtjes in de pan staan. 
Vijzel het komijnzaad fijn in de vijzel.
snijdt de gewassen tomaten in kleine blokjes.
Giet de geweekte en gekookte boontjes af. overgiet ze met schoon water en laat ze in 
35 tot 40 minuten zachtjes gaar koken. 
De boontjes moeten wel gaar zijn maar hun textuur en vorm moeten behouden blijven!
Giet ze af en houd ze apart. Snijd de helft van het korianderblad fijn.

Verhit de olie in een grote soeppan, voeg de uien, knoflook en eventueel pepers toe

en smoor alles tot de uien glazig zijn.
Schep de komijn, kurkuma, tomaten, bouillon, de helft van de koriander en de boontjes erdoor en laat alles nog ongeveer 20 minuten zachtjes koken. Ondertussen perst u
het citroensap uit de citroen. Roer de citroensap en de resterende koriander erdoor, voeg
eventueel nog wat zeezout toe.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen