Breaking

Thursday, May 6, 2010

Maastrichts aardewerk

Ik ben maar eens op zoek gegaan naar voorwerpen in huis die ik kon fotograferen. Het zijn een paar kannen, bekers en een koffiepot van Maastrichts aardewerk geworden. Dit is een klein deel van mijn verzameling. Het zijn eenlingen en eigenlijks doe ik er niet zoveel mee...Ik hou meer van het roomwitte servies van Regout. Aan het merkje onderop de stukken kun je zien in welke tijd deze zijn gemaakt.
Stukje geschiedenis:
De Sphinxfabrieken werden opgericht door Petrus Regout, die, als nazaat van een familie van aardewerk- en porseleinhandelaars, rond 1830 besloot zelf glas en aardewerk te gaan fabriceren.
In 1851 kreeg zijn inmiddels bloeiende fabriek concurrentie van onder meer de Société Céramique.
Een eeuw later zouden de bedrijven fuseren. Als geen andere fabriek in Europa heeft de Sphinx haar verleden weten te bewaren. Ruim 150.000 objecten (van theeserviezen, soepterrines en bierkannen tot kwispedoors, lampetkannen en schemerlampen) werden eeuwenlang bewaard in de koude kamer Рeen grote hal aan de Boschstraat in Maastricht. In 1999 werd de tot 57.000 stuks teruggebrachte collectie opgeslagen in het Centre C̩ramique. (Bron: Wikipedia)