Eieren en Pasen

Volgende week is het Pasen en daar horen eieren bij. Ik vroeg me af of daar een speciale reden voor is. Via Google heb ik het een en ander gevonden over eieren met Pasen.
We eten met Pasen eieren omdat het vroeger een van de weinige voedingsmiddelen was die in de lente beschikbaar waren. Bovendien dacht men dat eieren het lichaam kracht gaven. Eieren hadden ook een symbolische functie. Pasen is het feest van het nieuwe leven. Het ei en het kuikentje zijn daar de symbolen van. Voor anderen was het ei de symbolische steen die het graf van Christus afsloot en met Pasen weggerold werd.
Het was even zoeken, maar uiteindelijk heb ik hem gevonden mijn speciale ei. Hij lag in een soepterrine veilig opgeborgen in de kast. Het is een Emoe-ei.
Ooit gekregen van een vriendin evenals het struisvogel-ei. Zij werkte destijds in de dierentuin. Ze zorgde voor het eten van de dieren die op de savanne wonen. Ik ben heel voorzichtig en zuinig op deze twee bijzondere eieren maar voor deze blog heb ik ze op de foto gezet.



6 opmerkingen:

 1. Wat een leuk verhaal over eieren. Nooit zo bij stil gestaan. Mooi dat ei in die gietijzeren vaas.

  Groetjes
  Almay

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Weten nu gelijk de achtergronden van de gebruiken bij het paasfeest. Je staat er vaak niet zo bij stil, maar is toch heel leuk om te weten.

  Wat zijn de foto,s mooi, de gietijzeren vaas, prachtig met die takken en het grote ei. En dan het grijze ei, met kroon. oftewel, het gekroonde ei. Hij mag er zijn,

  groetjes Pauline

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je foto's zijn weer prachtig Haikey en de symboliek die erachter zit maakt pasen toch wel bijzonder voor mij. liefs Jannet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Op zulke bijzondere eieren zoi ik ook heel zuinig zijn. Mooie donkere kleur heeft het emoe ei.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk om die informatie te lezen en wat heb je bijzondere eieren! De kleur is ook zo mooi, ik kan me voorstellen dat je daar erg zuinig op bent!

  Nog een fijne dag! Lieve groetjes, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Haikey,

  Dat is wat mij nou altijd weer zo boeit....al die verschillend rituele,verhalen,gewoontes en gebruiken met Pasen,per streek en land.

  En jij hebt je speciale eieren weer prachtig tentoongesteld, die heeft niet iedereen...
  Het is weer eens iets anders dan 'n gepocheerd eitje;-)

  Fijne blogweek en lieve groet!
  Ger

  BeantwoordenVerwijderen